Billigaste mobilabonnemangen för småanvändaren

Jämför de billigaste mobilabonnemangen och kontantkorten att ringa och surfa med

Nuförtiden är det i det närmaste omöjligt att vara utan mobiltelefon. Det har inte bara att göra med den pågående nedsläckningen av det analoga nätet, vilket har gjort svårare och mindre fördelaktigt att ha en traditionell hemtelefon. En annan viktig faktor är att man i allt större utsträckning förväntas vara konstant tillgänglig. Oavsett hur man förhåller sig till denna utveckling så ställs man förr eller senare inför frågan: vilken sorts abonnemang bör jag skaffa mig?

Är man en person som inte använder sin mobiltelefon i någon större omfattning vill man förmodligen inte spendera mer pengar än nödvändigt på ett abonnemang. Därför är det viktigt att ta sig tid till att jämföra de olika alternativen som finns på marknaden. Vi gör jobbet enkelt för dig genom att titta närmare på skillnaderna mellan olika abonnemang som riktar sig till lågförbrukaren. Vi har även funderat på vilka frågor man bör ställa sig för att ta reda på vilken sorts mobilanvändare man faktiskt är.

Jämför mobilabonnemanget

Är du en småanvändare?

Frågeställning Abonnemang eller kontantkort
Ringer andra dig oftare än du ringer dem? Kontantkort
Använder du telefonen mest till att ringa? Abonnemang med mer samtalsminuter och meddelanden än surf
Ringer du regelbundet och småsurfar? Abonnemang med en välbalanserad fördelning
Ringer du ofta och använder mycket datatrafik? Du är inte en småanvändare!

Abonnemang för småanvändaren


Användning / månad
 Beställ inte mer samtal, SMS och surf än du behöver

Trots att såväl det vardagliga användandet av mobiltelefoner som mobilsurfandet blir allt mer vanligt så är det långt ifrån en majoritet av oss som är storanvändare. Därför är det viktigt att du inte skaffar dig ett abonnemang som inkluderar fler samtalsminuter, SMS, MMS och större mängd datatrafik än vad du faktiskt behöver. Men är du egentligen en småanvändare? Det finns såklart ingen absolut gräns och därför blir begreppet i sig ganska svagt.

Ska man välja fast eller varierat månadsbelopp?

I den här artikeln har vi satt gränsen vid ett begränsat antal samtalsminuter, SMS, MMS och en relativt låg månatlig datagräns. Vår utgångspunkt har varit att småanvändaren vill kunna ringa, skicka ett visst antal meddelanden och surfa då och då. På så sätt blir även kontantkortsalternativet intressant.

Frågan du måste ställa dig själv är: vad föredrar jag helst? Vill du betala ett högre fast månadsbelopp för att garanterat kunna använda din mobil i närmast obegränsad utsträckning? Eller känns det bättre att betala ett lägre månadsbelopp trots att du riskerar en varierande månadskostnad och att all din surf tar slut för tidigt? Om det sistnämnda gäller dig så är du definitivt en lågförbrukare.

Är kontantkort ett realistiskt alternativ?

Kontantkortet har länge varit lågförbrukarens vän. Men allt färre operatörer erbjuder kontantkort och om man inte fyller på kortet regelbundet så försvinner oftast den inkluderade mängden samtal, SMS, MMS och surf. Därför påminner kontantkort i dagsläget mest om dolda och mindre fördelaktiga abonnemang. I tabellen endast har vi jämfört fördelaktigheten hos de olika kontantkorten när man fyller på dem mindre än en gång i månaden.

Något som klart och tydligt framgår är att surf blir en ganska dyr historia om man använder kontantkort. Däremot verkar prissättningen för samtal, SMS och MMS ha stabiliserat sig till en sådan nivå att de flesta operatörer som erbjuder kontantkort är jämförbara. Använder du din mobiltelefon väldigt sällan, och då främst för samtal och meddelanden, kan ett kontantkort vara att överväga. Använder du däremot även datatrafik så bör du verkligen överväga ett abonnemang.

Abonnemang för småanvändaren

Om du istället väljer att jämföra utbudet av abonnemang så har du plötsligt många fler valmöjligheter. Abonnemang har helt enkelt blivit normen när det kommer till förbrukning som överskrider en väldigt minimal nivå.

I våra jämförelser har vi noterat en trend som visar på att den som inte vill betala ett högt månadsbelopp tvingas göra vissa prioriteringar. Till exempel tvingas man ta ställning till om man vill använda sin telefon för datatrafik eller för samtal och meddelanden. En annan tydlig trend är att många operatörer har valt att fokusera på den kundkrets som vill betala för mer surf.

Det finns en rad frågor som du måste ställa dig själv för att kunna avgöra vilken sorts abonnemang som passar bäst. Här nedan finns en vägledande tabell som kan hjälpa dig att välja rätt.

Jämförelse mellan lågprisoperatörernas fördelning av samtal, meddelanden och data

Genom att först komma fram till vilken sorts användare du är blir det avsevärt mycket enklare att ta ställning till huruvida du har mest nytta av ett kontantkort eller ett abonnemang. Och även om det visar sig att du har mest nytta av ett abonnemang kommer du att kunna ta ställning till om du är i störst behov av att ringa, skicka meddelanden eller surfa.

Hur ser framtiden ut för småanvändare?

Vi ser tecken på att operatörerna blivit mindre intresserade av att ha småanvändaren som kund. Förmodligen beror det på att denna sortens kund ställer samma krav när det kommer till kundtjänst och administration men ger färre intäkter för bolagen. Krasst uttryckt så blir småanvändarna mest en börda för operatörerna. Åtminstone i förhållande till de kunder som har abonnemang med höga månadsavgifter. Därmed blir antalet billiga småabonnemang allt färre.

Trots detta finns det fortfarande förmånliga abonnemang för den som valt att begränsa sitt användande av mobiltelefonen. Eller för den som helt enkelt inte har ett så stort behov av att ha en mobiltelefon. Avgörande för att hitta ett förmånligt abonnemang är att känna till dina användarvanor. Ingen har någonsin haft nytta av att teckna ett mer omfattande abonnemang än nödvändigt.

Tack! Jag använde ert jämförelse verktyg och hittade ett billigare alternativ. Jag sparade över 2000 kr / året! - Sven, Malmö
Tjänsten tillhandahålls av Summarum Media AB. Du kan nå oss via email på [email protected] Summarum Media AB - Broholmen 10 - 00530 Helsingfors - Finland Kontakta oss
Summarum Media AB - bastamobil.se - Alla rättigheter förbehållna.